↑ Terug naar Behandeling

Pagina afdrukken

Acupunctuur

Sommige complementaire geneeswijzen worden al duizenden jaren gebruikt, hebben hun waarde allang bewezen en zijn algemeen bekend, andere zijn nieuwer en moeten zich nog bewijzen. Het zijn filosofieën, benaderingen of behandelwijzen die in de Westerse geneeskunde niet gangbaar zijn.

Acupunctuur is de bekendste niet-westerse geneeswijze. Een ander voorbeeld van een complementaire geneeswijze is de Homeopathie. Acupunctuur is gebaseerd op een denkwijze waar wij niet mee opgegroeid zijn in het algemeen en in de geneeskunde al helemaal niet.

Ik zou de acupunctuur ernstig onrecht aandoen als ik het hier zou proberen het simplistisch uit te leggen als een systeem met meridianen en energie Qi genaamd etc. daar wordt het niet begrijpelijker van, alleen maar vager. Ik verwijs U voor een inleiding tot de principes van de acupunctuur naar het internet aangezien het mij niet lukt  een beknopte samenvatting te geven zonder de acupunctuur te reduceren tot iets wat het niet is.

Niet wetenschappelijk bewezen? Gaat het er dan uiteindelijk om te bewijzen of iets wel of niet werkt volgens ons westers model, of het is interessanter om acupunctuur te gebruiken zoals het bedoeld is ookal leent het zich niet tot het aantonen van lineaire causale verbanden. Dat gezegd hebbende moet ik zeggen dat er de laatste jaren veel wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar hoe het dan zou kunnen worden verklaard. Voor de pijnbestrijding heeft men daar wel duidelijke ideen over maar om het effect op het gedrag te verklaren is moeilijker. Gedrag is en blijft een moeilijk te bevatten mulitfactorieel fenomeen. Absence of proof does not mean proof of absence!

Het belang van het paard staat voorop in de keuze van de behandelwijze.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat een manier gevonden wordt om problemen te doen  verdwijnen of te verzachten, liefst met een blijvend resultaat.

Het kan altijd gebeuren dat u weer terug wordt verwezen naar uw eigen dierenarts of doorverwezen naar een specialist. Ik ben altijd bereid te overleggen met uw eigen dierenarts of specialist. Ik heb jarenlang gewerkt als regulier dierenarts en heb mijn kennis en kunde daaromtrent up to date gehouden en gebruik het nog steeds.

Daarnaast overleg ik graag met uw hoefsmid, zadelmaker of fysiotherapeut, zodat u niet het gevoel hebt dat iedereen een andere mening over uw paard heeft en de verschillende personen aan wie u advies vraagt elkaar tegenspreken i.p.v. met elkaar overleggen.

Acupunctuur is holistisch van aard

Dat wil zeggen, een acupuncturist kijkt altijd naar het grotere geheel: beweging, voeding, relaties tot andere dieren en mensen, type dier, stalomgeving, zadel, hoofdstel, in feite alles waarmee uw paard te maken heeft.
Natuurlijk zijn er in Nederland maar weinig paarden die in een ideale situatie leven, maar soms kan een kleine verandering al veel helpen.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://steffivanderlaarse.nl/behandeling/acupunctuur/