↑ Terug naar Behandeling

Pagina afdrukken

Chiropractie

Nog maar weinig mensen in Nederland zijn bekend met Veterinaire Chiropractie, vandaar een korte uitleg.
Alleen een dierenarts of een afgestudeerd humaan Chiropractor kan een opleiding Veterinaire Chiropractie volgen. In Nederland bestaat geen volledige opleiding hiervoor.

Chiropractie is een heel specifieke, zachte manier van het behandelen van klachten die komen vanuit de wervelkolom of de ledematen. Het probleem hoeft niet pijnlijk te zijn, het kan ook paresis zijn (dat is weinig spierspanning en/of vertraagde reflexen), of juist een te hoge spierspanning. Deze beide fenomenen liggen ten grondslag aan blessures van het bewegingsapparaat.

Er is eigenlijk niet zoveel “alternatiefs” aan Chiropractie, het is eigenlijk vooral neurologie in combinatie met een specifieke manier van manipuleren, een adjustment genaamd.
Neurologie is de  leer van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestuurt alle processen in het lichaam en integriteit van het zenuwstelsel in noodzakelijk om gezond en gelukkig te zijn. Het zenuwstelsel krijgt informatie over alles wat in en rond het lichaam gebeurt, het zenuwstelsel verwerkt die informatie en geeft er altijd een antwoord op.

Tussen iedere 2 wervels komen links en rechts zenuwen vanuit en/naar het ruggemerg om deze informatie aan te voeren of het antwoord door te geven aan de weefsels in de periferie.

Als de beweeglijkheid tussen 2 wervels abnormaal wordt dan kan de functie van deze zenuwen aangetast worden. Het is onjuist te zeggen dat deze zenuwen “bekneld” worden, maar ze zijn erg kwetsbaar en drukgevoelig op deze plek. Ze moeten door een nauwe ruimte tussen de wervellichamen en deze ruimte wordt nog nauwer als de wervels niet normaal ten opzichte van elkaar bewegen. Ze worden onder druk gezet en gaan hierdoor abnormaal functioneren. Dit leidt tot spierzwakte, abnormale spierspanning, eventueel pijn bij bepaalde bewegingen, later ook uitstralende pijn. Maar ook de weefsels die door deze zenuwen bestuurd worden gaan abnormaal functioneren. Dat kunnen organen zoals lever, nieren en darmen zijn, maar bijvoorbeeld ook het middenrif of de huid. Sterker nog, ook de diameter van de bloedvaten van de ledematen wordt bepaald door deze zenuwen. Bovendien is er altijd een autonome reactie, een reactie op het onwillekeurig zenuwstelsel, dus dat gedeelte dat buiten onze wil staat zoals hartslag, bloeddruk, ademhaling, hormoonhuishouding, ingewanden, etc.

De gevolgen zijn dus veel verstrekkender dan alleen pijn in de rug!

Hierin schuilt voor mij de meerwaarde van de Veterinaire Chiropractie, namelijk dat je toch weer bij het hele dier uitkomt en niet alleen “een werveltje rechtzet” (nog zo’n onjuiste term).
Een adjustment is een hele snelle beweging van kleine amplitude precies in de richting van het gewrichtsvlak. Dit kan gepaard gaan met cavitatie, dat is een hard plop-geluid.
Als je het goed doet, doet het vrijwel geen pijn, sterker nog, meteen erna is het eigenlijk een aangenaam gevoel.

Paarden kraken doe ik niet….kraken klinkt alsof je iets kapot maakt en ik probeer nu juist onderscheid te maken in wat je wel en wat je niet moet behandelen en wat de gevolgen daarvan zijn voor zenuwstelsel, zodat ik het paard juist niet kapot kraak.

Het sederen (“spierverslappers” geven) van paarden voor een Chiropractische behandeling is niet gewenst. De spierspanning verandert hierdoor evenals de reflexen vanuit de spieren naar het zenuwstelsel toe. De behandeling wordt daardoor minder effectief terwijl het risico op complicaties toeneemt. Gelukkig is het ook zelden noodzakelijk, ik heb vastgesteld dat ik 1 op de 500 paarden sedeer en dat is vrijwel uitsluitend om het occiput-atlas-axis gebied te kunnen behandelen bij paarden die erg kopschuw zijn.

Chiropractie en Osteopathie verschillen niet zo veel meer van elkaar. Osteopathie is minder gericht op neurologie en gebruikt soms wat langere hefboomtechnieken dan Chiropractie, maar door een deskundig persoon uitgevoerd kan het eindresultaat gelijkwaardig zijn.
Niet alle osteopathen zijn dierenartsen of humaan osteopaat.
Voor sommige specifieke problemen gebruik ik technieken uit de structurele  Osteopathie, ik combineer dus af en toe beide disciplines.

Daarnaast doe ik Craniosacraal Osteopathie of Sacro-Occipitale technieken. Dit zijn behandelmethodes met als doel het normaliseren van de spanning in de Dura Mater (het harde ruggemerg- en hersenvlies) en herstel van de pompbeweging die zorgt voor het circuleren van het ruggemerg- en hersenvocht door de hele wervelkolom. Zowel bij acute als bij chronische klachten aan gewrichten of de weke delen van de wervelkolom en ledematen zijn dergelijke technieken vaak een uitkomst. Ze bevorderen het zelfherstellend vermogen van het lichaam in hoge mate.

Chiropractie en Craniosacraal Therapie vullen elkaar zeer goed aan.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://steffivanderlaarse.nl/behandeling/chiropractie/