↑ Terug naar Behandeling

Pagina afdrukken

Craniosacraal therapie en sacro-occipitale technieken

Beide termen dekken grotendeels, maar niet helemaal, dezelfde lading. Voor het gemak noem ik vanaf nu alles Craniosacraal Therapie, oftewel CST. Het craniosacraal systeem is een functioneel fysiologisch systeem.
Het bestaat uit:

  • Cerebrospinaal vocht  dit is het hersen- en ruggemergvocht, afgekort als CSV
  • De  membranen die het CSV omgeven m.n. de Dura Mater = het harde ruggemerg- en hersenvlies.
  • De aanhechtingen van de Dura Mater aan de schedelbeenderen en wervellichamen
  • De mechanismen die cerebrospinaalvocht produceren en absorberen

Het heeft een grote invloed op:

  • Het zenuwstelsel,
  • Het endocrinum, dat is de hormoonhuishouding in het algemeen
  • Het immuunsysteem
  • Somato-emotionele koppelingen in het centraal zenuwstelsel. Somatos betekent lichaam. Somato-emotionele koppelingen hebben te maken met het aan elkaar verbinden van plekken op het lichaam en sterke emoties. Dit gebeurt onbewust maar het maakt ons minder gezond en het is prettig om deze connecties in het zenuwstelsel minder prominent aanwezig te maken.

Het Craniosacraal ritme wordt gekenmerkt door een voelbare rhytmische activiteit die levenslang aanwezig blijft. Deze is overal op het lichaam voelbaar (en meetbaar) maar het makkelijkst aan de wervelkolom. Het ritme blijft constant, behalve na een dwarslaesie, maar in probleem gebieden in de wervelkolom of ledematen wordt de bewegingsuitslag wel anders, minder vloeiend en minder duidelijk te voelen. Dit komt door abnormale spanning in de Dura Mater in de wervelkolom of in het bindweefsel bij de ledematen. Overigens staan beiden met elkaar in verbinding via het bindweefsel dat rond de zenuwen zit en dat in directe verbinding staat met de Dura Mater.

Een Craniosacrale behandeling heeft als doel deze abnormale bindweefselspanning weg te nemen. Dit lijkt een kleinigheid, maar de gevolgen zijn groot. Dit komt doordat de onderliggende hersengebieden direct beinvloed worden wanneer de beweeglijkheid van bovenliggende schedelbeenderen verbeterd wordt. Spanning in de Dura Mater elders in de wervelkolom heeft zijn weerslag op de beweeglijkheid van schedelbeenderen en dit gebeurt zelfs vaak volgens vaste patronen. Het verminderen van abnormale spanning in bindweefsel van de ledematen bevordert hersel en verminderd pijnperceptie door verbeterde doorbloeding. De Dura Mater is weinig elastisch en kan dus niet veel uitrekken. Het zit als vlies rond het ruggemerg, maar zit ook via de Ligamenta Denticulata aan de wervellichamen vast. Alleen ter hoogte van de eerste halswervels en het heiligbeen zit het helemaal rondom vast aan de binnenkant van het wervelkanaal.

Dit heeft tot gevolg dat wervels die niet correct kunnen bewegen t.o.v. elkaar (VSC) een beetje “trek” geven aan de Dura Mater. Zoals gezegd,  is de Dura Mater niet erg elastisch, dus “de rek gaat er vrij snel uit”. De Dura Mater omhult bovendien het beginstukje van alle zenuwen die uit het ruggemerg treden. Als er abnormale spanning ontstaat dan kan zo’n omhulsel bijkomende druk geven op de uittredende zenuwen. Deze druk verergert het dysfunctioneren van de zenuwen en dus het dysreguleren en malfunctioneren van het door deze zenuwen geinnerveerde gebied.

Soms is het niet verstandig een bepaald gebied van de wervelkolom met chiropractische adjustments te behandelen. Dit kan zijn omdat het te pijnlijk is of omdat het door recent trauma ontstaan is  (trailerongeluk, over de kop slaan, discus hernia bij honden, Wobblers etc.) waardoor een eventuele breuk/barst of malformatie van een wervel niet uit te sluiten is. Een goede behandeling met CST op de probleemplaats en/of elders op de wervelkolom (met name Sacrum of Occiput) kan veel verlichting brengen, genezing bespoedigen en neurologische symptomen doen afnemen.  Dit komt doordat het verminderen van spanning in de Dura Mater door behandeling  elders in de wervelkolom ook de spanning vermindert in het probleemgebied.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://steffivanderlaarse.nl/behandeling/craniosacraal/