Pagina afdrukken

Honden en katten

Volgens de nieuwste inzichten in de functionele neurologie zijn Chiropractie, Acupunctuur en Craniosacraal Therapie (CST) uitermate geschikt om het zenuwstelsel van uw hond of kat zo goed mogelijk te laten functioneren. Het heeft een direct verband met de gezondheid van uw dier. Zoals eerder vermeld, wordt alles immers geregeld via het zenuwstelsel: het in meerdere of mindere mate doorbloeden van weefsels en organen, de tonus van de verschillende spiergroepen, fascie spanning, reuk, gehoor, gezichtsvermogen, smaak en tastzin.

Een gezonde wervelkolom is voor hond en kat van groot belang
Rugklachten bij honden zijn veel voorkomend, maar ook katten hebben de nodige problemen met de wervelkolom bijvoorbeeld na vallen van grote hoogte, een aanrijding door auto, of fiets, of na ongelijk belasten de ledematen als gevolg van pijn in een pootje. Katten laten zich meestal uitstekend behandelen wanneer Chiropractie met CST technieken gecombineerd wordt. Acupunctuur kan een probleem zijn bij sommige heetgebakerde katten maar gelukkig is er plan B: de laser-acupunctuur of het inzetten van chinese kruiden.

Honden laten zich uitstekend behandelen, maar voor angstige dieren is laser-acupunctuur soms fijner bij de eerste behandeling. Ik ben in het bezit van een zeer krachtige uiterst moderne GaAlAs Laser met probes van 250, 500 en 2000 mW.
Bij acute pijnklachten, zoals een Discus Hernia, kan behandeling verlichting brengen, niet alleen met acupunctuur (pijnmodulatie) maar vooral ook met CST waardoor de spanning in het harde ruggemergvlies verminderd kan worden. Hierdoor neemt de druk op de uittredende zenuwen af en ontstaat een betere doorbloeding  van het probleem gebied, waardoor metabolieten van het celmetabolisme beter afgevoerd worden. Deze celmetabolieten zorgen voor chemische irritatie van de zenuwuiteinden, hetgeen wordt waargenomen als pijn. Chiropractische adjustments worden niet in het probleemgebied gedaan in een acute situatie.  Het verbeteren van de bewegingsvrijheid van het Sacrum (heiligbeen) of Occiput-C1-C2 (achterhoofd-atlas-draaier) helpt om abnormale spanning in het harde ruggemergvlies te verminderen. Bovendien is spierrelaxatie altijd een gevolg van een correct uitgevoerde adjustment (door loading van de Golgi-peeslichaampjes).

Honden die last hebben van één of meerdere pootjes belasten hun wervelkolom ongelijkmatig, dit leidt vrijwel zonder uitzondering tot fixaties in de wervelkolom. Uiteraard is het wenselijk ook de pijn in het pootje te verminderen maar niet minder belangrijk is het ervoor te zorgen dat het dier niet ook nog met bijkomende problemen moet rondlopen in de rug, het bekken of de hals.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://steffivanderlaarse.nl/honden-en-katten/