Pagina afdrukken

Zadel

Helaas wordt voor een zadel dat niet recht wil blijven liggen soms door de zadelmaker voor de oplossing gekozen om het zadel scheef op te vullen. Dit gebeurt dan vooral bij de wrongen aan de voorkant van het zadel. Vaak wordt dit niet aan de eigenaar gemeld. Maar een zadel dat scheef gaat liggen doet dat niet zomaar:

  1. de ruiter duwt het zadel scheef door ongelijke beugeldruk of assymmetrisch inwerken met de zit
  2. het paard beweegt scheef, bijvoorbeeld omdat zijn bekken niet goed beweegt aan een kant.
  3. het paard kan scheef bespierd zijn door langdurig scheef lopen ten gevolge van chronische klachten van wervelkolom of ledematen
  4. het paard kan scheef bespierd zijn door verkleving/spasme van de spieren die het schouderblad tegen de romp houden
  5. de meest spieren rond de schouderbladen en de schoft worden vanuit de hals bezenuwd. Problemen in de hals van chiropractische aard kunnen atrofie (het dunner worden van spieren) veroorzaken van deze spieren.
  6. soms is het verstandig een zadel scheef op te vullen bijvoorbeeld bij een paard dat zijn schoft ooit gebroken heeft waarbij de afgebroken stukken opzij zijn aangegroeid. Hierdoor onstaat een assymmetrie in het schoftgebied.
  7. hetzelfde geldt voor een ruiter die niet recht kan zitten door ernstige medische aandoeningen…….maar dat zijn de uitzonderingen

Onderschat niet het effect dat dag in dat uit scheef inwerken op je paard heeft. Stel je eens voor dat je zelf dagelijks zou gaan sporten met een kindje of een rugzak op je nek of rug die je constant uit balans brengt en waarvoor je dus constant moet corrigeren. Met een scheef zadel kun je niet eens meer recht inwerken op je paard dus hoe moet het dan ooit beter gaan? Hoe kun je je paard recht richten als je zadel scheef inwerkt?

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://steffivanderlaarse.nl/zadel/